Liste de echipament

Echipament foto

a. Workshop foto si PhotoTOUR intern / extern.

Echipamentul fotografic mentionat nu este obligatoriu si va sugerez sa folositi toata tehnica de care dispuneti. O enumerare neexhaustiva poate fi urmatoarea: camera foto digitala (sau analogica), obiectivele pe care le aveti - este de preferat sa acoperiti o gama focala cat mai mare. 15 - 300 mm este o gama rezonabila insa oricare alte limite de focala sunt binevenite. O selectie de zoom-uri uzuale: 16 - 35 mm; 15 - 30 mm; 24 - 70 mm; 70 - 200 mm; 70 - 300 mm; etc

Pentru peisaj, la sesiuni de fotografie la rasarit sau la apus trepiedul este indispensabil. Ca de altfel si a cablului declansator si filtrelor pentru peisaj: neutre degrade, neutre integrale si polarizare impreuna cu portfiltrul si inelele de adaptare pe fiecare montura. Cateva servetele umede, o pensula pentru praf si o carpa de microfibra sunt suficiente pentru o intretinere sumara, pe teren a echipamentului foto. Numarul de acumulatori pentru camera este de 2 insa un numar mai mare de acumulatori va permite o independenta mai mare. Pentru un week-end de fotografie 4-5 acumulatori sunt suficienti. Rucsacul foto este recomandat pentru ca majoritatea turelor si workshopurilor implica si ture de trekking, mai usoare sau mai grele functie de tura. Laptopul este necesar atat la workshopul foto unde invatarea fotografiei este la intensitate maxima dar si in PhotoTOUR pentru download si analiza de portofoliu. Pentru analize de portofoliu sunteti rugati sa aduceti fotografiile arhivate jpg cu latura mare de 2000 pix. Marimea portofoliului pentru analiza este de 10-15 imagini

b. PhotoTOUR in Delta Dunarii si sailing

Echipamentul fotografic necesar peisajelor cu mare deschidere sau a pasarilor salbatice din Delta Dunarii trebuie sa cuprinda doua tipuri de obiective: superangulare si teleobiective cu distanta focala de minim 300 mm. Cu cat focala este mai mare cu atat mai bine. Sunt de preferat aparatele cu senzor APSC pentru avantajul factorului de crop de 1,5 care transforma un teleobiectiv de 300 mm (pe FF) in 45o mm (pe APSC). Trepiedul nu este necesar insa sunt de folos filtrele neutre degrade si de polarizare impreuna cu holderul si inelele de adaptare. Instrumentele de curatare sunt indispensabile caci stropi de apa pot aparea pe lentilele frontale ale obiectivelor. De aceea folosirea filtrelor UV sau doar cele de protectie este necesara. O mica trusa de curatare si protectie este necesara : servetele umede, o carpa de microfibra, un prosop de microfibra, 1-2 saci mari impermeabili, in care sa incapa geanta/rucsacul foto, sunt necesari in caz de vreme nefavorabila.

Pentru turele de sailing este necesar trepiedul si un declansator alaturi de filtrul neutru, pentru fotografiile de rasarit si apus facute la tarm. Un numar mai mare de acumulatori este de asemenea important caci posibilitatile de incarcare la bordul iahtului sunt limitate. Incarcarea acumulatorilor se poate face doar in noptile petrecute in marinele porturilor. La innoptarea la ancora, la bord este dispponibila o cantitate limitata de energie electrica care se foloseste in scopul navigatiei. 

Pentru turele de sailing fiecare participant va primi un check list detaliat cu echipamentele foto si de corp necesare.

c. Masterclass

Masterclass-ul este destinat fotografilor avansati si presupune lectii avansate de iluminare, compozitie, etc de aceea este necesar sa aduceti tot echipamentul fotografic pe care il aveti. De asemenea laptopul este necesar, pe care sunteti rugati sa instalati cateva programe de editare, fie cumparate fie in „trial mode“: Photoshop, Lightroom, Capture One Pro, Bridge, Nik Software. In lista de echipamnet trebuie incluse blitz-urile compacte, trepied, cabluri sau telecomenzi. Pentru analize de portofoliu sunteti rugati sa aduceti fotografiile arhivate jpg cu latura mare de 2000 pix. Marimea portofoliului pentru analiza este de 20 - 30 imagini.

d. PhotoTOUR in zone de munte cu bivuac la cort

In ture de munte cu bivuac la cort  fiecare participant isi va asigura cazarea in cortul personal. Din echipamentul foto nu trebuie sa lipseasca: Camera foto, obiective cu focala intre 15 si 200 mm. Optional pot fi folosite teleconverterele pentru fotografia animaliera. Numarul minim de acumulatori pentru camera este de 2 dar cu cat aveti mai multe cu atat mai bine. Pentru cele 4 zile de tura pe munte este suficient un numar de 3-4 acumulatori incarcati. Trepiedu, cablu de declansare/telecomanda, filtrele degrade, neutru si de polarizare sunt necesare impreuna cu portfiltrele si inelele de adaptare. Laptopul este optional, dar un numar suficient de carduri de momorie este necesar sa aveti cu voi. O mica trusa de curatare si protectie este necesara : servetele umede, o carpa de microfibra, un prosop de microfibra.

Pentru analize de portofoliu sunteti rugati sa aduceti fotografiile arhivate jpg cu latura mare de 2000 pix. Marimea portofoliului pentru analiza este de 10-15 imagini. Pentru cei ce doresc o analiza a fotografiilor realizate in scoala de vara este necesar sa-si aduca cu ei laptopul pentru selectia si prelucrarea fotografiilor.

e. PhotoTOUR trekking munte inalt

Pentru expeditiile de fotografie organizate de noi pe munti inalti, alegerea echipamentului foto este esentiala. Fiind organizata in zone indepartate si izolate este necesar sa aveti doua camere cu voi, una fiind de back-up. E pacat sa ajungeti in locuri exotice si sa nu aveti o camera functionala din cauza unei defectiuni. Este indicat sa aveti cu voi 3 tipuri de obiective: superangular, teleobiectiv si eventual macro/portret 60 sau 100 mm. Filtrele de peisaj sunt necesare: degrade, neutru, polarizare, portfiltru, inele de adaptare. Este obligatoriu rucsac foto ce are si compartiment pentru echipament de munte si de care se poate atasa trepiedul. Rucsacul trebuie echipat cu husa de ploaie. Participantii la expeditie vor primi dupa inscriere o lista amanuntita cu echipamentul foto necesar.

Echipament de munte/delta/sailing

Workshop foto si PhotoTOUR intern / extern.

Echipamentul de vara 

Fiecare PhotoTOUR implica si scurte reprize de drumetie in programul sau. De aceea o pereche de ghete usoare de trekking (3 anotimpuri) este necesara. O pereche de pantaloni de drumetie din material ce respira, tricou, o jacheta termica, o haina de vant/ploaie tip Goretex, palarie/sapca din material ce respira, ochelari de soare. Rucsacul foto este recomandat. 

Echipament de iarna 

Echiparea in mai multe straturi subtiri este tehnica de echipare iarna pentru a putea regla cu usurinta confortul temic si transpiratia. Bocancii pentru iarna (4 anotimpuri) sunt necesari, parazapezi, pantaloni caldurosi si rezistenti la umezeala (pot fi pantaloni de schi), colanti termici daca e foarte frig, tricou tehnic termic (mentine caldura si elibereaza rapid transpiratia), jacheta de polartec (preferabil doua jachete din Polartec 100 si Polartec 200 in locul uneia de Polartec 300), haina de vant tip Goretex, pufoiaca pentru sedintele foto la rasarit si apus, manusi foto, bete de trekking, caciula, ochelari de soare.

PhotoTOUR in Delta Dunarii / Photosailing

Echipamentul individual in Delta Dunarii este adaptat turismului pe apa cu foarte scurte drumetii, pe grinduri sau prin satele lipovenilor. Pantof sport, pantalon usor, tricou in culori deschise dar nu alb, palarie de soare cu boruri mari/sapca, jacheta si haina de vant pentru sedintele foto la rasarit si apus. Este obligatorie o pelerina tip poncho navigatia facandu-se cu barci deschise. Nu uitati de 1 - 2 saci mari in care puteti proteja echipamentul foto in caz de ploaie.

Photosailing presupune navigatia pe mare cu yachturi cu vele. Pe puntea acestora nu este admis sa purtati incaltaminte cu talpa de microporos sau care lasa urme pe lemnul materialele din care este construita carena. Se recomanda incaltaminte cu talpa alba sau speciala pentru yachting. Insolatia pe mare este foarte puternica, asa incat panatalonul si tricoul cu maneci lungi dar subtiri este necesar ca de altfel si o palarie cu boruri largi.  La tarm se pot purta fie saldale sau incaltaminte sport usoara. 

PhotoTOUR in zone montane

In turele organizate pe munte. echipamentul personal de bivuac este necesar ca de altfel si cel de preparare a mesei calde. Echipamentul de munte este similar cu cel de vara, de mai sus iar cei care se se inscriu la astfel de ture vor primi o lista detaliata cu echipamentul de camping si de munte necesar.

PhotoTOUR trekking munte inalt

Echipamentul de munte pentru expeditii pe muntii inalti este unul specific si variaza de la destinatie la destinatie. Din el nu lipseste un bocanc pentru 4 anotimpuri cu talpa suficient de flexibila pentru a fi folosit si pe pamant si pe zapada, pantaloni tehnici caldurosi, tricouri tehnice termice, jacheta de Polartec, jacheta de vant si ploaie tip Goretex, manusi, caciula, ochelari de altitudine UV4, bete de trekking, parazapezi, pufoaica.

Participantii la expeditie vor primi dupa inscriere o lista amanuntita cu echipamentul de munte necesar.